114 jaar toneel in Achterveld. 60 jaar CULDOTO! 2/3

Vanaf 1956 kan er niet meer worden opgetreden in de zaal van de Boerenleenbank; andere ruimtes zijn er niet en enkele Achtervelders bedachten dat er een verenigingsgebouw in Achterveld moest komen, met toneelaccommodatie. En zo geschiede. In 1959 wordt "Ons Gebouw" in gebruik genomen. 

 

Op initiatief van kapelaan van Beurden, Herman Baalman en Wout van Dijk wordt op 20 augustus 1959 in Ons Gebouw een toneelvereniging opgericht.

Alle 30 aanwezigen worden meteen lid. Het bestuur wordt diezelfde avond gekozen met Wout van Dijk als de eerste voorzitter. Verder bestaat het bestuur uit Coba van Zandbrink, toen nog secretaresse genoemd, Job Lammers als penningmeester en Herman Baalman en Alie Wijntjes. Het is een actieve vereniging die in december al het eerste stuk speelt met als toepasselijke titel "Nieuw Leven". 

 

Er komt een nieuwe regisseur en al de veranderingen en het verschil van inzicht over de toekomst van de vereniging is voor sommige leden aanleiding om in 1961 te stoppen met toneelspelen. Gelukkig stroomt er ook nieuw bloed in.

Bij een nieuwe toneelvereniging hoort een nieuwe naam. Tijdens het melken in de wei kreeg Leen van Wieringen een ingeving: Cultuur door Toneel = Culdoto. Een naam die aan actualiteit nog niets heeft ingeboet. 

 

Vanaf het begin van Culdoto wordt er jaarlijks toneelstukken gespeeld: tragikomedies, thrillers en blijspelen, bijna altijd voor volle zalen. In 1974 als de parochie 300 jaar bestaat en tijdens het eeuwfeest in 1982 voert Culdoto op verschillende plaatsen in het dorp wagenspelen op. In 1984 bestaat de vereniging 25 jaar en viert dat met een jubileumstuk en een reünie voor oud-leden. 

 

De leden vormen een hechte club, kennen elkaar door en door en de kwaliteit van het spel neemt toe. Culdoto wordt een toonaangevende toneelvereniging in de regio. Ook het kostuumdrama wordt niet geschuwd, "De ingebeelde zieke" van Molière krijgt lovende kritieken.

 

Er wordt inmiddels zonder souffleur gespeeld; de spelers leren om onverwachte situaties voor elkaar op te vangen zonder dat het publiek dit merkt. De spelers gaan op in het spel, ze leven even in een andere wereld, zijn ook feitelijk even de persoon in de rol die zij spelen en zo wordt de inspanning van het leren de ontspanning van het spel en van deze hobby.

 

In 2009 bestaat Culdoto 50 jaar en dat wordt gevierd met een speciale jubileumuitvoering die bestaat uit toneel, zang en dans van alle spelers.

In 1959 begon het allemaal met het stuk "Nieuw Leven". Vijftig jaar later speelt Culdoto "Zij leven Hoog".

 

Hoe het daarna is gegaan, leest u in het derde en laatste deel 114 jaar toneel in Achterveld. 60 jaar CULDOTO!


Bron: Een vijftigjarige toneelvereniging die al ruim honderd jaar bestaat!

Joep van Burgsteden, redactie Leusden Toen

Toneelvereniging Culdoto
- mail ons
- facebook
- youtube

Postadres
Toneelvereniging Culdoto
p/a De Fliert 13
3791 PV Achterveld